Een Alaska Malamute is zonder twijfel een grote hond. Er is wel een onderscheid binnen het ras te maken tussen de standaard Malamute en de Giant. Deze laatste is, zoals de naam al doet vermoeden, een nog grotere versie binnen het ras.
Als je voor een dergelijke hond kiest, zul je om te beginnen veel ruimte moeten hebben, zowel in als om het huis. Daarnaast is lange wandelingen maken en intensief met het dier bezig zijn, erg belangrijk.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Alaska Malamute nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Malamute!
Grootte van de volwassen Alaska Malamute
Een Alaska Malamute heeft wel tot de leeftijd van zo’n drie jaar nodig totdat het dier zijn maximale grootte heeft bereikt. In die tijd is het dier natuurlijk allang volwassen geworden qua karakter maar het lichaam van de hond heeft nu eenmaal aardig wat tijd nodig om zo groot te worden.
Als je kijkt naar een standaard Alaska Malamute, dan zal de schofthoogte van een reu 64 centimeter bedragen. Voor een teefje van dit ras ligt deze hoogte gemiddeld rond de 58 centimeter. Dit is aanzienlijk kleiner maar het blijft natuurlijk nog steeds een grote hond. Een Alaska Malamute Giant kan zelfs een gemiddelde schofthoogte van rond de 75 centimeter behalen.
Gewicht van de Alaska Malamute
Een standaard Alaska Malamute weegt, in het geval van een vrouwtjeshond, rond de 31 kilo. Een reu kan gemiddeld wel zo’n 38 kilo wegen. De Alaska Malamute Giant is flink wat groter en kan wel tot 75 kilo wegen dus dat is nagenoeg dubbel zoveel als zijn kleinere broer of zus.
Het is belangrijk dat je er rekening mee houdt dat je een flinke hond in huis haalt die veel voer eet. Het is een hond die aardig wat eten weet te verstouwen op een dag dus dat is een flinke kostenpost. Koop altijd brokken die geschikt zijn voor een grote hond. Weet je niet welke te kiezen? Informeer dan eerst bij je dierenarts of de dierenspeciaalzaak.
Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw Alaska Malamute (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Alaska Malamute Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Hond die veel beweging nodig heeft
De Alaska Malamute is een zeer beweeglijke, speelse en energieke hond. Dit betekent dat het dier ook veel beweging nodig heeft om deze energie kwijt te kunnen. De hond houdt erg van werken voor zijn baas en wil het liefst lange wandelingen maken en actief bezig zijn.
Het is daarom erg belangrijk dat je daar als baasje van een Alaska Malamute ook van houdt. Houd je niet van bewegen? Dan is het ras niet geschikt voor jou. Een grote tuin is ideaal voor het hondenras maar daarnaast heeft het dier zeker nog extra beweging nodig, mede om verveling tegen te gaan.
Hond die voldoende uitdaging nodig heeft
Naast de fysieke beweging dien je je hond geestelijke uitdaging aan te bieden. Dit is ook bedoeld om verveling te voorkomen bij je huisdier. De Alaska Malamute is een intelligente hond die goed puzzels kan oplossen, spelletjes kan doen en een speciaal uitgezet parcours kan lopen.
De hond pikt spelenderwijs heel veel op en leert snel hoe iets werkt of wat de bedoeling is. Zeker als je je Alaska Malamute beloont voor goed gedrag, heeft het dier snel door wat je verlangt en zal het zich daar naar gedragen.
Pas de beweging aan de leeftijd van de hond aan
Een Alaska Malamute is een hond die een tijdje nodig heeft om volledig volwassen te worden, zeker als je naar de groei van het lichaam van het dier kijkt. De hond heeft soms pas rond driejarige leeftijd zijn uiteindelijke (maximale) grootte bereikt.
Dit betekent dat het dier lange tijd in de groei is en dat het lichaam en daarmee de spieren zich nog ontwikkelen totdat je een goed gespierde en krachtige hond hebt. Het is belangrijk dat je de mate waarin je je huisdier laat bewegen, aanpast aan de leeftijd van het dier.
Zorg dat de spieren niet overbelast worden
Zolang je Alaska Malamute nog in de groei is, pas je de beweging daarop aan. Begin als het dier nog een puppy is met korte wandelingen en bouw dit langzaam op.
Zo wordt het uithoudingsvermogen van de hond goed opgebouwd en kan deze steeds meer. De spieren en het lichaam worden niet overbelast en zo loopt de hond geen kwetsuren op.
Pas de uitdaging aan de leeftijd van de hond aan
Wat voor de fysieke beweging geldt, gaat zeker ook op voor de geestelijke uitdaging die je je Alaska Malamute aanbiedt. De hond is slim en leergierig maar je moet de uitdaging wel opbouwen als baasje.
Zeker wanneer je nog een vrij jonge puppy hebt, komen er veel indrukken op het dier af en zal het de tijd en de kans moeten krijgen om deze goed te kunnen verwerken. Zorg daarom voor uitdaging die past bij de leeftijd van je huisdier en bouw deze steeds verder op. Zo kan je Alaska Malamute er ook van genieten en leert het dier van alles.
Leer alles over de kenmerken van jouw Alaska Malamute
Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Alaska Malamute? Bekijk dan ook het Alaska Malamute Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Goede training loont
Hoewel gezegd wordt dat een Alaska Malamute moeilijk te trainen is, is het zeker niet onmogelijk. Nee, het is geen hond voor beginners of voor mensen die niet eerder een hond gehad hebben maar de Alaska Malamute kan met een duidelijke, consequente opvoeding zeker goed getraind worden.
Het is een slim hondenras dat snel dingen oppikt en als je zo vroeg mogelijk met je puppy naar de training gaat, maakt deze kennis met andere honden en leert daar goed mee omgaan.
Verschillen in grootte/gewicht tussen een reu en een teef van de Alaska Malamute
Als je een Alaska Malamute aanschaft als puppy, zal er op dat moment nog niet zoveel verschil in grootte tussen de reutjes en de teefjes van het ras te vinden zijn. Als de honden eenmaal opgroeien, zal dit verschil wel zichtbaar worden want het teefje van dit ras is nu eenmaal kleiner en minder zwaar dan een reu.
Het is natuurlijk wel altijd zo dat het om gemiddelden gaat. Dit betekent dat de reu ook wel eens net iets kleiner kan zijn of een teefje wat groter zodat het verschil tussen de seksen minder groot wordt.
Nog meer leren over jouw (toekomstige) Alaska Malamute?
Bekijk dan het Alaska Malamute Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!