De Alaska Malamute is een hond met een dubbele vacht. Dit betekent dat het dier een ondervacht heeft waar nog een extra dekvacht over heen zit.
Dat het dier een dergelijke dikke vacht heeft, is niet verwonderlijk want op die manier kan de hond goed tegen de kou en is het prima geschikt voor het klimaat in de landen waar het vandaan komt. Veel sneeuw en ijs dringen niet snel door tot op de huid van de hond omdat deze eerst door de vacht heen moeten raken.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Alaska Malamute nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Malamute!
Een Alaska Malamute langhaar heeft een dubbele vacht
De Alaska Malamute heeft een ondervacht die dik en wollig is. Deze vacht heeft een natuurlijke vetlaag waardoor het dier nog beter beschermd is tegen de kou. De bovenste laag van de vacht bestaat uit een dikke en ietwat stuggere vacht.
Deze toplaag kan wel 2,5 tot 5 centimeter lang worden dus dan is er zeker sprake van een langharige vacht. De toplaag zorgt voor een goede bescherming van de ondervacht en de huid van de hond. De Alaska Malamute komt voor in een standaard versie maar ook de Giant Alaska Malamute bestaat.
Regelmatig de vacht van je Alaska Malamute langhaar borstelen is nodig
De Alaska Malamute is een hond die tamelijk wat vachtverzorging nodig heeft. Dit is zeker iets om rekening mee te houden voordat je een dergelijke hond aanschaft. Als je er niet van houdt een hond te borstelen, is de Alaska Malamute geen geschikt ras voor jou want dit is toch wel minimaal twee keer per week nodig.
Wanneer de hond in de rui is, dien je deze nog vaker te borstelen. Dit is nodig om de losse haren die dan tussen de vacht zitten, eruit te borstelen voordat deze voor irritatie kunnen zorgen of gaan klitten.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Alaska Malamute wordt ook uitgebreid behandeld in Alaska Malamute Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Koop goede verzorgingsproducten voor de Alaska Malamute langhaar
Het is sowieso altijd belangrijk klitten in de vacht goed uit te borstelen en vervilting te voorkomen want dit kan bijzonder pijnlijk zijn voor de hond. De vacht van de Alaska Malamute borstel je het beste met een goede borstel die geschikt is voor de langharige vacht van het dier.
Bespaar nooit op verzorgingsproducten zoals borstels en koop altijd een goed exemplaar. Daarmee kun je niet alleen de vacht goed verzorgen maar doe je het dier ook geen pijn. Zo wordt borstelen een fijne klus en zal je hond er geen problemen mee hebben.
Wassen mag maar doe dit nooit te vaak
Als je Alaska Malamute lekker buiten gespeeld heeft of heeft gerend en daarbij in een modderplas terecht gekomen is, is de kans groot dat het dier aardig vies geworden is. Nu kun je de vacht van het dier zeker wel een keertje wassen maar het is aan te raden dit niet al te vaak te doen.
Met veelvuldig wassen, zeker met shampoo, wordt namelijk de natuurlijke vetlaag die het dier extra beschermt tegen kou en slecht weer, aangetast dus dit dien je zoveel mogelijk te vermijden.
Kies voor een goede en milde hondenshampoo
Vaak is het bij dit hondenras al meer dan voldoende om het dier met schoon water af te spoelen waardoor de vacht al schoon wordt.
Gebruik je liever wel een keertje shampoo zodat je hond weer lekker fris ruikt en helemaal schoon is? Kies dan altijd voor een speciale en milde hondenshampoo. Gebruik nooit shampoo die voor mensen ontwikkeld is.
Leer alles over jouw lieve Alaska Malamute
Wil je álles leren over jouw Alaska Malamute? Bekijk dan ook het Alaska Malamute Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Leer je Alaska Malamute langhaar aan vachtverzorging wennen
De langharige vacht van de Alaska Malamute is niet zo ingewikkeld om te onderhouden, maar het is wel belangrijk om dit goed te doen om problemen te voorkomen. Zorg ervoor dat je de hond reeds als puppy aanleert hoe het borstelen en verzorgen in het werk gaat. Beloon de hond als deze het goed doet, zodat het beestje snel weet wat de bedoeling is.
De Alaska Malamute is bijzonder gevoelig voor beloning dus het is slim hiervan gebruik te maken. Als je de hond eenmaal als pup goed kunt leren dat borstelen er bij hoort, zal dit op latere leeftijd ook makkelijk gaan.
Hetgeen natuurlijk wel zo prettig is want je hebt dan als baasje met een flinke en sterke hond te maken waarbij een borstelbeurt wel aardig wat tijd kost.
Neem je Alaska Malamute langhaar mee naar de trimsalon
Ben je nu zelf niet zo’n fanatiekeling als het om vachtverzorging gaat? Dan kun je zeker ook overwegen om regelmatig met je Alaska Malamute naar de trimsalon te gaan. Hier kunnen ze de volledige vacht van je huisdier op de juiste manier verzorgen en ziet je hond er daarna weer piekfijn uit.
Zeker wanneer het dier in de rui is, is het slim om naar de trimsalon te gaan. Bij de hond laten tijdens de rui eerst de haren van de ondervacht los, waarna de dekvacht volgt.
Laat de nagels van je Alaska Malamute langhaar goed verzorgen
Naast het borstelen, trimmen en wassen van de vacht van je huisdier kun je bij de trimsalon terecht voor het knippen van de nagels van de hond. Dit kun je zelf doen maar niet iedereen durft dit even goed. Voor het knippen van de nagels is een speciale tang te koop. De mensen van de trimsalon hebben hier ruime ervaring mee dus het is altijd handig dit daar te laten doen.
Zo kun jij meteen de kunst afkijken. De nagels slijten van nature al af tijdens het lopen dus zolang je de hond er niet mee hoort tikken op een harde ondergrond, zijn ze zeker niet te lang.
Ogen en oren goed schoon houden
Heeft je hond nu wel eens wat viezigheid in de oren of in de ooghoeken? Dan kun je dit er als baasje zelf vrij eenvoudig uit halen. Zo blijven de oren en ogen goed schoon en gaan deze niet irriteren. Gebruik zachte doekjes om de ogen te reinigen en ga bij de oren nooit te ver erin.
Twijfel je wat erin zit of denk je dat de hond er last van heeft? Laat de oren dan altijd even checken door de dierenarts of wanneer je hond toch bij de trimsalon is.
Nog meer leren over jouw (toekomstige) Alaska Malamute?
Bekijk dan het Alaska Malamute Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!