Als je een hond in huis haalt als puppy, hoop je natuurlijk veel jaren met je nieuwe huisgenoot door te kunnen brengen. Het kan per hondenras verschillen hoe oud het dier wordt.
Kleinere rassen worden gemiddeld wat ouder dan grotere honden dus dat is zeker iets om rekening mee te houden als je een Alaska Malamute aanschaft. Wil je weten hoe je de hond zo gezond mogelijk kunt houden en het dier het beste kunt geven? Lees dan deze tekst eens door.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Alaska Malamute nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Malamute!
Hoe oud wordt een Alaska Malamute gemiddeld?
Een Alaska Malamute heeft een gemiddelde levensverwachting tussen de 10 en 12 jaar. Dit is natuurlijk een gemiddelde dus het komt ook voor dat je hond minder oud of net wat ouder wordt. Als je er als baasje alles aan doet om het dier gezond te houden, kun je lang plezier hebben van en samen met je huisdier.
Als je ervoor zorgt dat het dier goed te eten krijgt, goed verzorgd wordt, veel beweegt, aandacht en liefde krijgt, ben je al goed op weg.
Voorkomende aandoeningen en ziektes bij de Alaska Malamute
Een hond is een levend wezen dat te maken kan krijgen met ziektes. Als baasje kun je goed voor je huisdier zorgen maar dat wil niet zeggen dat dit nooit ziek kan worden. We hebben een aantal aandoeningen waarmee het dier te maken kan krijgen, voor je op een rijtje gezet.
- Maagkanteling
- Epilepsie
- Heupdysplasie
- Dwerggroei
- Cataract
- Huid- en vachtaandoeningen
- Hypotheoïdie
Let op: Het onderhouden en verbeteren van de gezondheid van jouw Alaska Malamute (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Alaska Malamute Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Maagkanteling
Een maagkanteling is een aandoening die bij elk hondenras kan voorkomen. Doordat de maag kantelt, worden de ingang en uitgang ervan geblokkeerd en kunnen de gassen die erin zitten, deze niet meer verlaten.
Een maagkanteling is levensgevaarlijk voor de hond dus het is zaak dat je er zo snel mogelijk bij bent en het dier direct meeneemt naar de dierenarts.
Epilepsie
Ook epilepsie komt bij meer hondenrassen voor. De hond krijgt dan een toeval. Epilepsie komt in verschillende vormen voor bij de hond en kenmerken van deze aandoening zijn schuimbekken, abnormaal gedrag, kramp in de spieren en zelfs het verliezen van het bewustzijn.
Tijdens een toeval kun je weinig doen maar ga daarna altijd met je huisdier naar de dierenarts.
Heupdysplasie (HD)
In het geval van heupdysplasie passen het bekken en de heupkom van de hond niet goed in elkaar. Dit is een bijzonder pijnlijke aandoening voor het dier die kan leiden tot artrose en kreupel lopen.
Bij HD in lichte mate kan de hond nog goed en redelijk pijnloos functioneren, vaak met behulp van medicatie en de juiste mate van beweging. Is de HD ernstig? Dan is dit vaak niet meer behandelbaar en is de hond laten inslapen de beste oplossing om verder lijden te voorkomen.
Dwerggroei en cataract
Bij dwerggroei heeft de hond last van een groeiachterstand en bestaat de kans dat deze zich niet helemaal volledig ontwikkeld tot een grote Alaska Malamute. Cataract is een vorm van staar waarbij de lens van het oog vertroebelt waardoor de hond slechter ziet.
Zitten er haartjes op de rand van het ooglid van het dier, dan hoort dit niet en kunnen deze voor irritatie in het oog zorgen. Deze haartjes kunnen het beste verwijderd worden.
Huid- en vachtaandoeningen
Bij de Alaska Malamute komen ook huid- en vachtaandoeningen voor, hoewel deze sporadisch optreden en zeker niet frequent gezien worden. Een voorkomende aandoening aan de vacht bestaat onder de naam Coat Funk. Een huidaandoening waar de Alaska Malamute mee te maken kan krijgen is Zink afhankelijke Dermatosis.
Hypotheoïdie
Bij hypotheoïdie werkt het schildklierhormoon niet voldoende. Er zijn twee soorten van deze aandoening: primaire hypotheoïdie en secundaire hypotheoïdie.
In beide gevallen functioneren de schildklierhormonen (T3 en T4) niet goed. In het geval dat er niet voldoende T4 aanwezig is, kan de hond symptomen vertonen zoals sloomheid, haarverlies en weinig aandacht voor de omgeving hebben.
Kies altijd voor een erkende en betrouwbare fokker
Om bepaalde ziektes en aandoeningen uit te sluiten of ervoor te zorgen dat deze minder voorkomen, werken veel fokkers samen en proberen zo een zo gezond mogelijke versie van de Alaska Malamute te fokken. Deze kan natuurlijk ook ziek worden maar zo heb je wel de beste kans een gezonde pup mee naar huis te nemen.
Ga altijd naar een erkende fokker die werkt volgens de regels van rasvereniging waarbij deze is aangesloten. Een erkende fokker stelt altijd de gezondheid van de hond voorop.
Kies voor goed en voedzaam voer
Als je een Alaska Malamute puppy in huis haalt, geef je het dier speciaal puppy voer dat voor het ras geschikt is. Je huisdier zal snel groeien en daarvoor heeft het dier natuurlijk de juiste bouwstoffen nodig.
Naarmate de hond opgroeit, zal deze niet alleen meer eten maar ook andere brokken en natvoer of vlees nodig hebben. Vind je het zelf moeilijk te bepalen welke voeding het beste geschikt is voor je Alaska Malamute? Vraag dan om meer informatie bij de dierenspeciaalzaak of raadpleeg je dierenarts.
Leer alles over hoe je jouw Alaska Malamute gezond en gelukkig houdt
Wil je weten hoe je jouw Alaska Malamute zo gezond en gelukkig mogelijk houdt? Bekijk dan ook het Alaska Malamute Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Houd je hond gezond
Je kunt je Alaska Malamute zo gezond mogelijk proberen te houden door de hond goede voeding te geven maar ook veel bewegen is erg belangrijk. Zo voorkom je dat de hond te dik wordt en ga je zeker verveling tegen.
De Alaska Malamute is een hond met veel energie die het dier natuurlijk wel kwijt moet kunnen. De hond is nu eenmaal een werkhond die graag dingen voor en samen met zijn baasje doet. Zorg daarom altijd voor voldoende beweging maar bied zeker ook de nodige uitdaging.
De hond is slim genoeg om spelletjes te doen, puzzels op te lossen of lekker los te gaan op een speciaal parcours.
Ga regelmatig met je hond naar de dierenarts
Een belangrijk punt om je hond gezond te houden is dat je regelmatig met het dier naar de dierenarts gaat. Je gaat het beste minimaal eens per jaar naar de dierenarts om je hond te laten vaccineren maar zeker ook om deze eens goed na te laten kijken.
Vergeet niet om de hond tijdig de juiste middelen te geven tegen wormen, vlooien en teken. Hiervoor zijn tal van producten te koop die je doorgaans eenvoudig zelf kunt toedienen. Vermoed je dat je hond wat mankeert? Maak dan direct een afspraak bij de dierenarts.
Nog meer leren over jouw (toekomstige) Alaska Malamute?
Bekijk dan het Alaska Malamute Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!