Home | Alaska malamute soorten en kruisingen.. welke zijn er?

Alaska malamute soorten en kruisingen.. welke zijn er?

⏱ Leestijd: 5 minuten

De Alaska Malamute is van origine een sledehond. Er zijn nog meer hondenrassen die daarvoor gebruikt worden en die lijken op de Alaska Malamute.

Het ras zelf kan makkelijk verward worden met bijvoorbeeld een Husky of een Shiba Inu, maar er komen ook kruisingen voor tussen de rassen die nogal op elkaar lijken.

Niet alle honden waarmee de Alaska Malamute wordt gekruist zijn sledehonden maar als er voor een werkhond wordt gekozen, is de kans bijzonder groot dat je een sterke hond krijgt met een groot uithoudingsvermogen en veel energie.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Alaska Malamute nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw hond!

Alaska Malamute X Shiba Inu

Een voorkomende kruising is die tussen de Alaska Malamute en de Shiba Inu. Uit deze mix ontstaat de Shiba Malamute. Deze kruising levert een behoorlijke grote hond op die vrij onafhankelijk is.

De kruising is niet de meest makkelijke om te trainen dus het is belangrijk als je voor deze hond kiest, dat je reeds enige ervaring met honden hebt en veel van beide rassen af weet. Op die manier weet je niet alleen beter wat je in huis haalt maar ook hoe je de hond het beste kunt trainen en socialiseren.

De hond is bijzonder loyaal aan zijn eigen mensen en heeft tevens een goed jachtinstinct waardoor de combinatie met andere, kleine huisdieren niet altijd even handig is. De kruising kan daar wel aan wennen, mits vroegtijdig met de socialisatie wordt begonnen.

Uiterlijk van de kruising

Hoe de hond eruit komt te zien zal eraan liggen welk ouderras dominant is. De kleur kan uiteenlopen van zwart met wit, grijs tot lichtbruin. Wat in ieder geval wel zeker is, is dat de hond een heel dikke vacht die uit een deklaag en een ondervacht bestaat zal hebben. Deze behoeft veel onderhoud waarbij dagelijks borstelen zeker geen overbodige luxe is.

Leer je hond daar zo snel mogelijk aan wennen zodat het geen problemen oplevert. Zorg voor een goede vachtverzorging waarbij je alle vuil eruit borstelt en ervoor zorgt dat er geen klitten of vervilte plekken ontstaan. Zo blijft de vacht mooi en gezond, ook tijdens de rui.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Alaska Malamute wordt ook uitgebreid behandeld in Alaska Malamute Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Alaska Malamute X Husky

Een andere voorkomende kruising is er eentje die je niet zal verbazen. Dit is namelijk de kruising tussen de Alaska Malamute en de Husky. Dit zijn soortgelijke honden waarbij de ouderrassen op elkaar lijken en allebei sledehonden zijn.

Deze kruising wordt niet altijd even eenvoudig door iedereen herkend, omdat beide hondensoorten zoveel op elkaar lijken. Derhalve zetten we eerst een paar verschillen tussen beide rassen voor je op een rijtje, zodat je weet dat het echt om twee verschillende soorten honden gaat.

Verschillen tussen beide hondenrassen

De Alaska Malamute is groter dan de Husky, heeft een dichtere vacht en heel flinke poten. Deze hond heeft op de kop een soort masker dat op een hart lijkt. De Alaska Malamute blaft maar zelden maar hanteert een andere manier van communicatie die meer op mopperen lijkt dan op echt blaffen.

De Husky is dus iets kleiner dan de Alaska Malamute en heeft een wat minder dikke vacht, hoewel deze ook dubbel is en het dier goed kan beschermen tegen de kou. De Husky is wat minder fors gebouwd en beweegt soepeler en leniger dan de Malamute.

Daar waar de Alaska Malamute donkere ogen heeft, zijn deze bij de Husky bruin of blauw. Het komt bij dit ras zelfs voor dat ze twee verschillende kleur ogen hebben. Dit is geen afwijking maar past gewoon binnen de rasstandaard.

Kenmerken van de kruising tussen beide hondenrassen

De kruising van beide rassen kan qua uiterlijk wat verschillen, dit is zelfs al per nestje mogelijk. Dit is altijd even afwachten maar omdat beide honden sterk op elkaar lijken, zul je niet direct heel grote verschillen zien. Wat het karakter van de kruising betreft, krijg je als baasje te maken met een vrij koppige doch vriendelijke hond.

De kruising zal absoluut niet vijandig of onaardig zijn tegen mensen en kan ook goed met kinderen omgaan. Aan zijn baasje is deze kruising 100% trouw. De hond zal speels zijn, maar zeker ook intelligent. Er zullen weinig spelletjes zijn die deze hond niet tot een goed einde kan brengen.

Het is een zeer beweeglijke hond met heel veel energie en een goed uithoudingsvermogen. De hond is gek op aandacht en altijd voor spelen te porren. De hond heeft niet alleen als pup enorm veel energie die hij kwijt moet, maar ook de volwassen exemplaren dienen voldoende beweging en uitdaging te krijgen.

Leergierige en slimme hond die goed gesocialiseerd moet worden

De pup is uitermate nieuwsgierig maar dit kan er wel voor zorgen dat hij nergens bang voor is en snel leert. Op dat vlak, mede ook door zijn intelligentie, is de kruising goed te trainen maar het wordt een ander verhaal als je naar de koppigheid van het ras kijkt.

De hond is bepaald niet het makkelijkste type om te socialiseren en er is zeker ervaring vereist als je een dergelijk dier in huis haalt. Het is geen hond voor beginners.

Met een goede en consistente training en socialisatie kun je er een gehoorzame en geweldige hond van maken maar dit kost wel tijd en veel geduld. Blijf volhouden, bied zowel lichamelijke als geestelijke uitdagingen aan en je hebt er een geweldige huisgenoot aan. Ga altijd verveling en alleen zijn zoveel mogelijk tegen want dit kan in destructief gedrag ontaarden.

Ga altijd naar een erkende fokker

Er zijn beslist nog meer kruisingen met de Alaska Malamute te vinden maar deze komen niet vaak voor of ontstaan per ongeluk en worden niet bewust zo gefokt. De rasvereniging van de Alaska Malamute zal er zeker ook zoveel mogelijk naar streven om een raszuivere hond te fokken maar dat geldt natuurlijk ook voor alle andere hondenrassen.

Als je een raszuivere hond wilt, ga daarvoor dan altijd naar een fokker die is aangesloten bij een rasvereniging. Deze fokt namelijk volgens de strenge regels van de vereniging en stelt altijd de gezondheid van de hond voorop. Natuurlijk kan ieder beestje ziek worden maar bij een erkende fokker wordt altijd goed op de gezondheid gelet zodat de kans dat je een gezond hondje mee naar huis neemt, het grootste is.

Ga al vroeg kennismaken met je nieuwe huisgenootje

Sommige fokkers kiezen bewust voor het kruisen van bepaalde rassen. Dit betekent wel dat ze niet zijn aangesloten bij een rasvereniging. Dit hoeft niet per se te betekenen dat ze slechte fokkers zijn, zelfs helemaal niet. Het is aan jou als persoon om ook voor een kruising een goede fokker te zoeken die het beste met de hondjes voor heeft.

Bij een goede en betrouwbare fokker mogen de pups zeker niet eerder dan op de leeftijd van 9 tot 10 weken het nestje verlaten en vaak is dat nog later om de hond goed de kans te geven zich te ontwikkelen en bij zijn moeder te blijven zolang dat nodig is.

Informeer goed wat je kunt verwachten

Een goede fokker heeft niets te verbergen en je bent er dan ook al welkom om naar de pups te komen kijken als deze nog niet oud genoeg zijn om bij de moederhond weg te mogen. Je kunt dan al komen kennismaken, kijken hoe de pups eruit zien en er eentje uitkiezen mocht je een klik hebben.

Als alles er netjes uitziet, de pups en mamahond blij en speels zijn, weet je dat je aan het juiste adres bent. De fokker kan je ook al van alles over de hondjes vertellen zodat je weet wat voor karakter ze hebben en wat je ervan verwachten kunt. Is het de hond voor jou? Dan zul je er als deze eenmaal mee mag, een leuke huisgenoot aan hebben.

Leer alles over jouw lieve Alaska Malamute

Wil je álles leren over jouw Alaska Malamute? Bekijk dan ook het Alaska Malamute Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Overweeg zeker ook eens in het asiel te gaan kijken

Als je verschillende hondenrassen leuk vindt, is een kruising vaak lang geen gek idee. Zo krijg je van beide rassen wat en dat is alleen maar leuk. Het is altijd even afwachten welk ras dominant is, maar dat maakt het natuurlijk nog leuker. Je kunt bij het kiezen van een kruising ook zeker overwegen eens naar het asiel te gaan.

Daar vind je niet zo vaak raszuivere honden maar er zijn wel kruisingen te vinden. Ook dit kan natuurlijk een geweldige kameraad voor je zijn waar jij veel wandelingen mee kunt maken, actief mee bezig kunt zijn en die je beste vriend wordt.

Niet enkel probleemhonden

Er zitten echt niet alleen honden in het asiel met een rugzakje of waar wat mis mee is. Er zijn genoeg andere redenen (die niet allemaal even negatief zijn) waarom een hond wordt afgestaan en als jij een asielhond in huis haalt, gun je het beestje een nieuwe kans en krijgt deze zijn eigen gouden mand.

Een volwassen hond heeft als voordeel dat het karakter reeds gevormd is zodat je weet met wat voor dier je te maken krijgt. Met wat geluk heeft je kruising al eerder dingen aangeleerd en hoef je deze niet meer te socialiseren. Een kruising met een Alaska Malamute is intelligent genoeg om ook als volwassen hond nog te kunnen leren.

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Alaska Malamutes. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Alaska Malamute wilde weten in één compleet e-book!”

Alaska Malamute Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw hond!

  • Wil je een Alaska Malamute kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Alaska Malamute zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Alaska Malamute trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Alaska Malamute de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Alaska Malamutes en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Alaska Malamute Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Alaska Malamute Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Alaska Malamute Handboek interessant zal vinden.

Welkom Malamute vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!