Inhoudsopgave
De Alaska Malamute is een hondenras dat in verschillende kleuren voorkomt. De hond is veelal bontgekleurd en komt altijd voor in een combinatie met een witte vacht. De kans dat je een volledig witte hond krijgt, bestaat maar de Alaska Malamute is doorgaans bont.
Naast de verschillende bonte kleuren die binnen het ras erkend worden, wordt een volledig witte Alaska Malamute erkend als raszuiver. Dit is de enige erkende effen kleur van dit hondenras.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Alaska Malamute nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Malamute!
Verschillende kleuren bij een Alaska Malamute
De Alaska Malamute komt voor in de kleuren sable (goudkleurig) en wit, bruin en wit, seal (donkerbruin tot zwart) met wit, zwart met wit, rood met wit of grijs met wit. De hond heeft op verschillende plekken wit in de vacht zoals op de snuit, buik, poten en staart en het patroon kan op meerdere plekken voorkomen.
Heeft de hond afwijkende kleuren, dan worden deze niet erkend binnen de rasstandaard. Dit wil niet zeggen dat je geen raszuivere Alaska Malamute hebt, maar als je er bijvoorbeeld mee naar shows gaat of ermee wilt fokken, kan dat wel problemen opleveren en mag het dier daar bijvoorbeeld niet aan mee doen of voor worden ingezet.
De witte Alaska Malamute
Als je een volledig witte hond hebt, betekent dit dat het dier nog een extra stukje vachtverzorging nodig heeft. Een witte vacht bij een Alaska Malamute betekent niet dat je een hond met albinisme hebt, maar het is een bestaande en raszuivere kleur.
Het dier heeft echter door de witte vacht kans dat met name de oren in de zomer in de felle zon kunnen verbranden. Dit kun je als baasje voorkomen door ze in te smeren met een speciale zonnebrandcrème die voor honden geschikt is.
Houd je dier met heel warme dagen sowieso uit de zon en ga op de heetste tijdstippen niet naar buiten met het dier. Dit is veel te warm voor een hond met een dergelijke dikke vacht.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Alaska Malamute wordt ook uitgebreid behandeld in Alaska Malamute Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
De witte vacht van een Alaska Malamute verzorgen
De vacht van de witte Alaska Malamute dien je als baasje regelmatig te verzorgen. De hond wil nog wel eens zwemmen of in een modderpoel duiken en kan daar dus flink vies van worden. Je kunt er dan als baasje voor kiezen het dier te wassen.
Vaak is afspoelen met schoon water al voldoende maar een keertje speciale hondenshampoo gebruiken kan uiteraard ook.
Kies altijd voor een milde shampoo die speciaal voor honden ontwikkeld is. Was je hond er niet te vaak mee omdat zo de vetlaag van de vacht wordt aangetast. De hond kan zelf ook heel goed veel vuil uit zijn vacht halen.
Het borstelen van een witte Alaska Malamute
De Alaska Malamute moet regelmatig geborsteld worden. Zo houd je de vacht van het dier schoon en vrij van klitten.
Zorg ervoor dat de Alaska Malamute reeds als puppy aan het borstelen leert wennen, zodat dit op latere leeftijd weinig problemen oplevert en de hond er goed aan gewend is. Je hebt immers met een flinke hond te maken waarbij je wel graag wilt dat deze goed luistert en gehoorzaamt als je de vacht aan het verzorgen bent.
Gebruik speciale borstels voor je witte Alaska Malamute
Goed borstelen doe je met een speciale borstel die geschikt is voor de vacht van het dier. Wanneer je huisdier in de rui is, is vaker borstelen nodig.
Zo haal je alle losse haren die voor irritatie kunnen zorgen er het makkelijkste uit en ziet de vacht er netjes en glanzend uit. Met goed borstelen voorkom je ook dat de vacht gaat vervilten of dat klitten echt pijnlijk worden.
Ga met de Alaska Malamute wit naar de trimsalon
Als je de hond zelf goed kunt borstelen, is dat natuurlijk altijd fijn. Zo doe je weer wat samen met huisdier en bouwen jullie samen een band op. Doet de hond het goed, dan mag je het dier daar zeker voor belonen. De Alaska Malamute is erg gevoelig voor beloningen, dus het dier zal snel doorhebben hoe het borstelen werkt als hij daar wat lekkers voor krijgt.
Het is zeker ook het overwegen waard om regelmatig met je huisdier naar de trimsalon te gaan. Jier kunnen ze vacht van het dier piekfijn in orde maken, de nagels verzorgen, de hond wassen en trimmen en alles doen wat nog meer voor een goede verzorging nodig is.
Wat als je witte Alaska Malamute een doffe vacht heeft
Wanneer je witte Alaska Malamute een doffe vacht heeft, is dat geen goed teken. De vacht van een hond moet glanzen want dit duidt er namelijk op dat het dier gezond is. Indien de vacht niet mooi glanst, kan dat diverse oorzaken hebben. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat het voer dat het dier krijgt niet goed is.
Ook tijdens de rui kan de vacht wat minder glanzen omdat er dan veel losse haren in zitten.
Leer alles over jouw lieve Alaska Malamute
Wil je álles leren over jouw Alaska Malamute? Bekijk dan ook het Alaska Malamute Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Onderliggende klachten of een vachtaandoening
De hond kan echter ook een onderliggende aandoening of ziekte hebben waardoor de vacht minder glanst. Het is in dat geval zaak dat je zo snel mogelijk een afspraak maakt bij de dierenarts. Deze kan onderliggende (gezondheids)problemen uitsluiten of juist detecteren zodat er een goede remedie bij gezocht kan worden.
Als deze aanslaat zal de vacht ook weer snel glanzen. Er komen vachtaandoeningen voor bij het hondenras maar deze zijn vrij zeldzaam.
Bezoek met je Alaska Malamute wit de dierenarts
Als je vermoedt dat je hond iets mankeert waardoor de vacht minder glanst dan of dat de doffe vacht ineens is opgetreden, ga je zo snel mogelijk naar de dierenarts met je huisdier. Het is belangrijk dat je de hond reeds als pup leert wennen aan bezoekjes aan de dierenarts.
Zo blijft het namelijk makkelijk de hond mee te nemen, ook wanneer de Alaska Malamute een groot en sterk volwassen dier geworden is. Als je de hond meeneemt omdat deze een doffe vacht heeft, kan de dierenarts deze onderzoeken en bekijken wat het probleem is.
Wacht nooit te lang met een afspraak maken want je bent er het beste snel bij mocht er wat aan de hand zijn.
Nog meer leren over jouw (toekomstige) Alaska Malamute?
Bekijk dan het Alaska Malamute Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!
Klik hier om het boek te bekijken →