Home | Alaska Malamute: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel)

Alaska Malamute: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 9 minuten

Ben je op zoek naar een leuke huisgenoot en wil je een hond aanschaffen? Dan zul je snel ontdekken dat er tal van rassen zijn waaruit je kunt kiezen. Het is belangrijk om eerst voor jezelf te bepalen wat voor hond je leuk vindt en welk ras bij jou als persoon maar ook bij je situatie past.

Lijkt een Alaska Malamute je een geweldige hond om te hebben? Lees dan eerst de volgende informatie goed door zodat je alles te weten komt over deze hond. Zo kun je voor jezelf het beste bepalen of dit dé hond voor jou is en naar een leuke pup of volwassen hond gaan kijken.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Alaska Malamute nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Malamute!

Hoe komt het ras aan de naam Alaska Malamute?

De naam van het hondenras bestaat uit twee delen. Alaska staat voor de streek waar de hond oorspronkelijk vandaan komt: Alaska. Het tweede deel van de naam van het ras verwijst naar de Inuit stam die het dier als sledehond inzette: de Mahlemuts. De Alaska Malamute behoort tot de poolhonden, net zoals bijvoorbeeld de Husky.

Geschiedenis van het Alaska Malamute ras

De Alaska Malamute is een van de oudste hondenrassen ter wereld dat ontstaan is uit een combinatie van meerdere rassen. Hondenrassen zoals de Husky, de Akita en de Chow Chow behoren, net als de Alaska Malamute, ook tot de groep der Spitz-honden.

De hond wordt sinds mensenheugenis ingezet om sleden te trekken en andere werkzaamheden in de sneeuw te verrichten voor hun mensen. Hierbij hoort bijvoorbeeld ook de deelname aan de jacht op ijsberen en zeehonden. De honden werden in het verleden ook ingezet om medicatie te brengen naar gebieden die moeilijk voor mensen bereikbaar waren.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Alaska Malamute wordt ook uitgebreid behandeld in Alaska Malamute Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Verspreiding van de Alaska Malamute over andere delen van de wereld

Het hondenras is tegenwoordig overal ter wereld bekend en ook terug te vinden. De verspreiding van de Alaska Malamute over de rest van de wereld is begonnen toen het hondenras werd ingezet ten tijde van de goudkoorts in de Verenigde Staten. De honden werden daarbij ingezet om de sleden van de mijnwerkers te trekken.

Het ras werd hiervoor in de Verenigde Staten verder gefokt. Toen de goudkoorts afnam, gingen de honden ook mee naar Europa alwaar ze ook tegenwoordig nog altijd als familiehond gehouden worden.

Uiterlijke kenmerken van de Alaska Malamute

De Alaska Malamute is een grote en krachtige hond. Die kracht heeft het dier natuurlijk ook wel nodig om een zware slee te kunnen trekken. De hond is langharig en heeft een dubbele vacht die hem natuurlijk goed van past komt wanneer het dier wordt ingezet voor het trekken van een slee door de sneeuw.

De Alaska Malamute kan een schofthoogte tot wel 58 centimeter hebben in het geval van een teefje. Een reu van het ras wordt zelfs wel tot 64 centimeter groot. Een Alaska Malamute teef weegt gemiddeld rond de 31 kilo, een reu kan wel tot 38 kilo wegen.

Snuit van de Alaska Malamute

De Alaska Malamute heeft een spitse snuit met een donkere neus. De ogen van de hond kunnen zijn doorgaans donkerbruin of zwart maar komen ook wel eens in het lichtbruin voor. De kop van de hond is bovenop donker met een witte aftekening op de snuit die tot in de nek van het dier loopt.

De vorm van deze aftekening is bij de meeste honden hetzelfde. Soms heeft de hond ook nog heel bijzonder witte vlekken boven de ogen, die op wenkbrauwen lijken. De Alaska Malamute heeft rechtopstaande oren in de vorm van een driehoek. Deze zijn aan de buitenzijde donker en wit aan de binnenkant.

Vacht van de Alaska Malamute

De Alaska Malamute heeft een dikke, dubbele vacht zodat het dier goed tegen de kou kan. Deze vacht heeft wel behoorlijk wat verzorging nodig, zeker als het op borstelen aankomt. De vacht van de hond geeft geen geur af dus regelmatig wassen is niet nodig.

De vachtkleuren die bij een Alaska Malamute voorkomen, zijn de volgende: sable (goudkleurig) en wit, seal (donkerbruin tot zwart) en wit, bruin-wit, zwart-wit, rood-wit en grijs met wit. De Alaska Malamute heeft een vrij lange, pluizige staart die in een krul over de rug heen gedragen wordt.

Vachtverzorging van de Alaska Malamute

De vacht van de Alaska Malamute wordt door het dier zelf prima verzorgd. De hond wil nog wel eens de neiging hebben zichzelf op een vergelijkbare manier als een kat te wassen. Je kunt als baasje de hond wel een keertje met speciale hondenshampoo wassen, maar vaak is zeker niet nodig. De hond zorgt er zelf goed voor dat de vacht netjes schoon blijft. Nu moet de vacht wel met regelmaat geborsteld of gekamd worden. Hierbij dien je toch zeker wel te denken aan een paar keer per week. Verschillende borstels gebruiken is vaak erg handig.

Voorkom klitten en vervilting van de vacht van de Alaska Malamute

Dit is zeker erg belangrijk om de vacht te doen wanneer de hond in de rui is. Er zitten dan veel losse haren in de vacht die je er goed uit moet borstelen om irritatie te voorkomen. Met goed borstelen zorg je er tevens voor dat de hond geen klitten of vervilte plekken krijgt.

Kies voor een geschikte borstel voor de vacht van de Alaska Malamute en gebruik deze regelmatig zodat klitten die pijn kunnen veroorzaken, vermeden worden. In de dierenspeciaalzaak of bij de dierenarts kunnen ze je goed advies geven over welke borstels je moet kiezen.

Leer alles over jouw lieve Alaska Malamute

Wil je álles leren over jouw Alaska Malamute? Bekijk dan ook het Alaska Malamute Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Karakter van de Alaska Malamute

De Alaska Malamute is niet direct een hond voor beginners. Heb je nog nooit eerder een hond gehad, dan is dit ras geen aanrader. Niet dat het geen leuke hond is want dat is het zeker wel. Het is alleen wel een hond met een bijzonder uitgesproken karakter die je op de juiste wijze dient te socialiseren en te trainen.

De Alaska Malamute heeft een speels en vriendelijk karakter. De hond zal iedereen als vriend zien, ook al kent hij je nog niet. Het zijn zeer loyale honden naar hun eigen mensen toe en ze houden je dan ook voortdurend in de gaten. De Alaska Malamute is een hond die graag wil rennen en spelen en ook veel beweging nodig heeft.

Socialiseer je Alaska Malamute zo vroeg mogelijk

De hond heeft van nature de drang om te overleven en een goed jachtinstinct. Dit maakt dat andere dieren snel als een prooi worden gezien door de Alaska Malamute. De hond is niet snel vriendjes met soortgenoten dus daaraan moet zo jong mogelijk gewerkt worden.

Het is belangrijk dat je je Alaska Malamute zo vroeg mogelijk meeneemt naar puppytraining zodat de hond in contact komt met andere honden en ermee leert omgaan. De Alaska Malamute werkt weliswaar samen met andere honden om bijvoorbeeld een slee te trekken maar vriendschap sluiten is een heel ander verhaal.

De Alaska Malamute is geen hond voor kleine kinderen

De hond kan met kinderen maar is geen knuffelbeest. Het dier moet van pup af leren wennen aan kinderen die op hun beurt het dier en zijn grenzen dienen te respecteren. Het is zeker geen geschikte hond voor gezinnen met heel kleine kinderen. De Alaska Malamute is graag samen met zijn baasje bezig en gaat er graag op uit.

Lange wandelingen maken en samen actief bezig zijn, horen daar zeker bij. De hond heeft veel energie die het dier kwijt moet kunnen dus dat is wel iets om rekening mee te houden.

Ga naar een erkende fokker als je een Alaska Malamute pup wilt aanschaffen

Voor alle rashonden, dus zeker ook voor een Alaska Malamute, geldt dat je het beste een puppy kunt aanschaffen bij een erkende fokker. Omdat deze is aangesloten bij een rasvereniging, dient de fokker zich aan de daar geldende regels te houden.

Deze zijn vrij streng maar het is vooral belangrijk dat de gezondheid van het dier voorop gesteld wordt. Dit zal bij een betrouwbare en erkende fokker dan ook altijd het geval zijn. Zo is de kans dat je een gezonde Alaska Malamute puppy mee naar huis neemt, het grootste.

Laat je Alaska Malamute nooit te lang alleen

Een Alaska Malamute kan niet goed tegen lang alleen thuis zijn. De hond houdt erg van gezelschap dus dat is zeker iets om rekening mee te houden als je voor een dier van dit ras kiest. Je kunt het dier er wel aan wennen een tijdje alleen thuis te blijven, zeker als je dit de hond reeds als puppy aanleert.

Zorg er echter altijd voor dat dit nooit te lang duurt want alleen thuisblijven kan er bij de hond toe leiden dat deze zich gaat vervelen. De verveling kan ontaarden in slopen en de Alaska Malamute kan ook flink hard janken als deze te lang alleen wordt gelaten. Niet prettig voor de buren natuurlijk.

Prijs van een Alaska Malamute

Voor een raszuivere Alaska Malamute pup die je bij een erkende fokker haalt, kan de prijs nogal variëren. Dit is met name afhankelijk van de kleur, het formaat en de oorsprong van het dier. Het is voor jezelf belangrijk om eerst te bepalen wat je doel is als je een Alaska Malamute puppy aanschaft.

Houd je de hond als gezelschapsdier, wil je ermee naar shows of zoek je een hond met de beste genen om mee te fokken. Op basis daarvan kies je een pup en betaal je daar uiteenlopende prijzen voor.

Prijzen voor een Alaska Malamute puppy

De prijzen voor pups van dit ras kun je in drie prijsklassen indelen.

 • €500 tot €800. Dit betreft een raszuivere Alaska Malamute puppy die een gedeeltelijke of beperkte registratie heeft. Dit kan bijvoorbeeld ook bij een hobbyfokker zijn.
 • €800 tot €2000. Dit betreft een volledig geregistreerde pup die je haalt bij een professionele fokker. De pups zijn bijzonder raszuiver en hebben een mooie vachtkleur.
 • €2000 of meer. In dat geval gaat het om Alaska Malamute puppy’s die een bijzondere afkomst hebben en waarvan de ouders reeds prijzen hebben gewonnen. De pups zijn dan heel speciaal en kunnen zelfs €3000 tot €4000 kosten.

Bijkomende kosten voor je Alaska Malamute

Als je eenmaal een Alaska Malamute pup hebt aangeschaft, houd er dan rekening mee dat je er dan nog niet bent qua kosten. Er komen nog meer kosten kijken bij de aanschaf van een dier.

Zo krijg je als baasje te maken met eenmalige maar zeker ook met terugkerende kosten als je een hond koopt. Het is daarom verstandig dat je, voordat je een hond in huis haalt, eerst voor jezelf op een rijtje zet wat je allemaal nodig hebt en wat dit je gaat kosten.

Met welke kosten voor je Alaska Malamute dien je rekening te houden?

Als je een hond aanschaft zoals een Alaska Malamute, krijg je te maken met extra kosten voor het volgende:

 • Mand, bench, riem en eventueel een halsband, zacht kussen en speelgoed. Dit zijn spullen die je niet zo vaak opnieuw hoeft te kopen maar houd er wel rekening mee dat je hond groeit en dat bijvoorbeeld een kleine bench op een bepaald moment niet meer past.
 • Terugkerende kosten zijn die voor goed voer, snoepjes, bezoekjes aan de dierenarts en eventueel de trimsalon. Houd bij de dierenartskosten rekening met medicatie, een check-up en producten om het dier te ontvlooien, ontwormen en dergelijke.
 • Als je de hond naar training laat gaan, komen daar ook kosten bij kijken. Dit geldt uiteraard ook voor een verblijf in een pension, voor een oppas of hondenuitlaatservice.

Training en opvoeding Alaska Malamute

De Alaska Malamute is een hond die bijzonder intelligent is. Er wordt wel eens gezegd dat poolhonden niet of nauwelijks te trainen zijn, maar dat is niet waar. De hond dient zo vroeg mogelijk gesocialiseerd en getraind te worden en daarbij dient de baas sterk in zijn of haar schoenen te staan.

Wees altijd duidelijk en consequent in de opvoeding zodat het dier snel door heeft wat er van hem verlangd wordt. De Alaska Malamute is een vriendelijke en zeker geen agressieve hond. De hond is niet bepaald waaks maar benadert vreemden zelfs op een aardige en doorgaans enthousiaste manier.

Voed de Alaska Malamute consequent op en geef nooit toe

De hond is zeer loyaal naar zijn eigen mensen maar op bepaalde momenten kunnen wel de dominante trekjes van het ras naar boven komen. De Alaska Malamute zal zeker proberen de grenzen van zijn baasje op te zoeken tijdens de opvoeding dus het is belangrijk dat je daar rekening mee houdt.

Geef niet toe en blijf altijd consequent. Je hoeft het dier niet extreem streng op te voeden maar zorg ervoor dat je niet toegeeft, ook al zeurt de hond daarom. Doe je dit namelijk eenmaal of laat je de hond blijken dat je zelf twijfelt, dan heeft deze dat meteen door en zal de hond bepalen wat er gebeurt, niet het baasje.

De Alaska Malamute is geen hond voor beginners

De Alaska Malamute is zeker geen hond voor beginners en er is aardig wat ervaring met dergelijke honden vereist voordat je deze in huis neemt. Een goede fokker zal daar zeker ook naar kijken voordat jij een puppy mee naar huis krijgt.

Als baasje dien je de hond zowel fysiek als geestelijk altijd de baas te zijn er ervoor te zorgen dat de rollen niet worden omgedraaid en het dier bepaalt wat er gebeurt. Verdiep je zeker voordat je een Alaska Malamute aanschaft in het karakter van het ras maar ook in hondentaal, succesvol opvoeden en hoe je een dergelijke hond het beste wat leert. Zo heb jij er een geweldige kameraad aan.

De Alaska Malamute is een bijzonder intelligente en behendige hond

De Alaska Malamute is gevoelig voor beloning, dus geef je huisdier altijd wat als deze het goed doet. Het dier gaat geen enkele geestelijke uitdaging uit de weg en kan goed speuren en behendigheidsspelletjes doen, puzzels en andere vraagstukken oplossen.

De hond heeft een duidelijke training en opvoeding nodig dus het is belangrijk dat je je als baasje ervoor inzet hiermee zo vroeg mogelijk te beginnen en zelf voet bij stuk te houden. De hond moet natuurlijk ook nog te hanteren zijn als deze eenmaal volwassen is.

Bekende Alaska Malamute

De Alaska Malamute is een hond die ook nog wel eens wil opduiken in films en televisieseries. Hierdoor wint het ras natuurlijk ook aan populariteit. De invloed hiervan is zeker niet te onderschatten want als mensen eenmaal een dergelijke hond ergens gezien hebben, willen ze er immers ook zelf eentje in huis halen.

Indien er dan ook nog eens bekende personen een Alaska Malamute hebben, neemt de populariteit nog meer toe. Dit geldt natuurlijk niet enkel voor een hondenras zoals de Alaska Malamute maar voor alle honden.

Meest voorkomende kruisingen met de Alaska Malamute

Fokkers zullen zo veel mogelijk proberen om de Alaska Malamute zo raszuiver mogelijk te houden. Dit wil echter niet zeggen dat het ras niet gekruist wordt met andere honden. De meest voorkomende kruisingen van de Alaska Malamute met een ander hondenras zijn de volgende:

 • Alaska Malamute X Shiba Inu
 • Alaska Malamute X Husky

Je zult meteen opmerken dat dit kruisingen zijn met honden die sterk op de Alaska Malamute lijken.

Sterke werkhond

Wanneer er voor een kruising tussen twee sledehonden wordt gekozen, is het resultaat een hond die geschikt is om te werken voor zijn mensen en die goed bestand is tegen het koude klimaat in de landen waar ze nog vaak voor werkzaamheden buiten worden ingezet.

Wanneer de Alaska Malamute gekruist wordt met een andere werkhond, zal het resultaat beslist een stoere en sterke hond zijn maar hoe deze er precies uit komt te zien is natuurlijk altijd even afwachten.

Kruising Alaska Malamute X Shiba Inu

Wanneer een Alaska Malamute met een Shiba Inu wordt gekruist, zal het resultaat een grote en gespierde hond zijn. Hoe de hond er precies komt uit te zien, is natuurlijk altijd even afwachten want de pups in hetzelfde nest kunnen zelfs al anders zijn.

De kleur van de kruising kan uiteenlopen van zwart met wit, grijs tot lichtbruin. Wat hierbij zeker is, is dat de hond een dikke vacht zal krijgen die bestaat uit een ondervacht en een deklaag. Deze vacht dien je als baasje goed te verzorgen zodat alle vuil eruit gaat en niet meer voor irritatie kan zorgen.

Twee keer per week je kruising borstelen is zeker aan te raden en als de hond in de rui is, dien je dit nog vaker te doen.

Karakter van de kruising

De kruising zal een slimme, doch op zijn tijd bijzonder koppige hond zijn. Het is een vrij onafhankelijke hond die ook dingen uit zichzelf kan ondernemen. Voor deze kruising geldt dat het zeker geen hond voor beginners is en je er al eerder eentje gehad moet hebben voordat je er aan begint, of veel kennis dient te hebben van beide ouderrassen.

De hond is intelligent en kan snel dingen aanleren maar het is zaak daar zo vroeg mogelijk mee te beginnen als puppy. Zo kun je de hond goed socialiseren en trainen en zal deze je gehoorzamen. De kruising zal zeker loyaal zijn naar zijn mensen en er veel voor willen doen.

Kruising Alaska Malamute X Husky

Als je naar beide hondenrassen kijkt, is het niet gek dat je deze zomaar eens door elkaar kunt halen want ze lijken echt wel op elkaar. De Alaska Malamute onderscheidt zich voornamelijk van de Husky in de grootte.

De Malamute is groter en heeft een dikkere vacht, hoewel beide hondenrassen prima geschikt zijn als sledehond en goed tegen een koud klimaat bestand zijn. Als je een kruising tussen een Alaska Malamute en Husky kiest, zal de hond natuurlijk kenmerken van beide ouderrassen hebben. Hoe deze er precies uit komt te zien, is altijd even afwachten.

Slimme, speelse en vriendelijke hond

De kruising zal een soms koppige, doch bijzonder vriendelijke en sociale hond zijn. De hond is intelligent maar zeker ook speels en kan goed met kinderen omgaan. De hond is leergierig, leert snel en zal graag veel samen met zijn baasje ondernemen, aan wie het dier heel erg loyaal is.

De kruising kan bijzonder koppig zijn en opvoeden is goed te doen, maar niet voor beginnende hondenbezitters. Begin altijd zo vroeg mogelijk met het socialiseren van deze kruising zodat de hond spelenderwijs veel leert en oppikt. Beweging en uitdaging zijn erg belangrijk voor de hond.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Alaska Malamute?

Bekijk dan het Alaska Malamute Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Alaska Malamutes. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Alaska Malamute wilde weten in één compleet e-book!”

Alaska Malamute Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw hond!

 • Wil je een Alaska Malamute kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
 • Wil je jouw Alaska Malamute zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
 • Wil je jouw Alaska Malamute trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
 • Wil je jouw Alaska Malamute de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
 • Ben je gek van Alaska Malamutes en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Alaska Malamute Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Alaska Malamute Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Alaska Malamute Handboek interessant zal vinden.

Welkom Malamute vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!